Helena Vybíralová sbírá recepty už 25 let

archiv revue
V úterý 16. října byla hostem Domu knihy Helena Vybíralová, která patří mezi nejznámější české cukrářky. Před 12 lety založila na internetové adrese cukrovi.kvalitne.cz stránky s recepty na cukroví, řezy, vařená, pečená, dušená jídla, studenou kuchyni a zavařování. O deset let později se rozhodla vydat své recepty i knižně.

O autorce

Cukrářka Helena Vybíralová peče. A peče výborně. Potvrdí to každý, kdo její dezerty, moučníky i miniaturní kousky cukroví ochutnal. Zkuste to také tak! Helena Vybíralová říká: „Odmala miluji onu nezaměnitelnou atmosféru při pečení vánočního cukroví. Se zaujetím jsem dokázala hodiny sledovat maminku, s jakou grácií a obratností kouzlila všechna ta kolečka, rohlíčky a košíčky. Chtěla jsem to umět také tak! Tehdy se zrodil můj absolutní respekt k původnímu pekařskému a cukrářskému dědictví předchozích generací a moje velká láska a vášeň.“ Jak se rodí vášeň k cukrářskému řemeslu, se dovíte na besedě s autorkou knihy v úterý 16. října od 16.00.

Vánoční kouzlení

Nová kniha Heleny Vybíralové sází opět na kvalitu. Naučili jsme se oceňovat to nejlepší a vše, co se vyznačuje vyšší hodnotou. Přesně taková je nová kuchařka se 106 recepty VÁNOČNÍ KOUZLENÍ. Nabídka tradičních i zcela nových dobrot na slavnostní stůl má potřebnou lehkost, ale i zajímavé a vyvážené kombinace použitých surovin. Co je však hlavní, nikdo to s cukrovím a vánočkami neumí lépe než Helenka. Její recepty dokážou uspokojit všechny vaše chuťové pohárky. Podle postupů, návodů a rad vydržíte vyvalovat těsto, šlehat, péct a zdobit bez přestání. 

A ještě něco. Až začnete listovat a vybírat, co letos na Vánoce vykouzlíte, určitě přivítáte netradiční formát knížky. Už nikdy se vám totiž sama nezavře nebo neotočí na jinou stránku. Prostě si ji postavíte před sebe a začnete.

Formát knihy mi přijde naprosto fenomenální a myslím si, že takto by se opravdu měla dělat každá kuchařka. Jak jste se rozhodla pro tento neobvyklý formát?
Já jsem chtěla, aby ta další kuchařka byla jiná a přemýšlela jsem, jak ji udělat. Když máte na lince kalendář, kde si vše zapisujete, tak jsem si říkala, proč by kuchařka nemohla vypadat jako kalendář. Zkusili jsme to udělat takto a já jsem hrozně ráda, že to klaplo a vypadá tak, jak jsem si to představovala.

Překvapil by vás v minulosti ten úspěch, který dnes zažíváte?
Já bych tomu dříve absolutně nevěřila, protože jsem chtěla vyzkoušet jen jednu kuchařku. Říkala jsem si, že to zkusím a nakonec to mělo úspěch.

Odkud jste čerpala ty prvotní recepty, když jste vy jako mladá žena začínala s pečením? Měla jste nějakou kuchařku třeba po mamince či po babičce?
Měla jsem spoustu receptů od maminky i od babičky. Dnes už jich mám hromadu, protože je sbírám už 25 let.

V dnešní době se často mluví o tom, že tradice mizí. Jedna z těch tradic je i pečení maminky s dcerou a předávání zkušeností. Funguje to ještě i dnes?
Určitě to funguje, protože mi chodí i fotky, kdy maminky pečou s dcerami. Maminky děti stále zapojují do pečení, což je samozřejmě dobře.

Objevil se někdo ve vaší rodině nebo v okolí, kdo chtěl, abyste ho naučila péct?
V rodině ne, ale přišlo mi už několik dotazů, jestli bych nechtěla pořádat nějaké kurzy.

Na to bych se vás taky chtěla zeptat.
Určitě o tom neuvažuji, to už bych časově nezvládala.

Odkud čerpáte nové recepty a inspiraci? Zkoušíte i neotřelé chutě nebo se spíše držíte tradic?
Já se držím tradice, čerpám ze starých receptů našich babiček a prababiček a chtěla bych se toho držet i nadále.

Kolikrát napečete nový nebo ozvláštněný recept, než jste si jistá, že ho můžete předat dále?
Jsem šťastná, když se mi to povede napoprvé, někdy musím napodruhé a taky mám jeden řez, který jsem musela dělat čtyřikrát.

Změnil nějak úspěch váš život?
Možná mám více práce, ale jsem opravdu šťastná a těší mě to hrozně moc.

Besedu moderovala: Sandra Procházková

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Helenčino pečení Vánoční kouzlení

0.0 0
349 286
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Co nového napsali mistři napětí? Přinášíme rovnou 10 důvodů, proč si najít chvíli a ponořit se do světa napětí.
Svátek všech maminek klepe na dveře! Obdarujte ji nezapomenutelným zážitkem s naší speciální kávovou edicí. Přidejte k tomu knihu plnou dobrodružství nebo romantiky a nezapomeňte využít slevový kód MAMINKA. Několikanásobná radost je zaručena!
Nosíte náramky z minerálů? Sbíráte kamínky na dovolené nebo obdivujete sochy detailně vytesané z žuly či mramoru? Horniny a minerály jsou všude kolem nás a mohou působit nejen esteticky. Používají se ve stavebnictví, sochařství i malířství, šperkařství a mincovnictví, ale také v předmětech každodenní potřeby či ve zdravotnictví. Jak to ale s jejich vznikem vlastně je? Kde se minerály a horniny na planetě Zemi vzaly nebo jak vznikly zkamenělé rostliny, živočichové i celé stromy? Některé kameny se staly posvátnými, kdežto jiné jsou zajímavou kuriozitou, kterou denně navštěvují houfy turistů. Svět hornin a minerálů je velmi rozmanitý. Vzpomenete si, který minerál denně používáme a lidské tělo nefunguje správně ani bez něj, ani s jeho přemírou?